Het verhaal
van Meisje

Molukse Tukker

Verbinder

Trots

Wie is Meisje?

Nonna betekent Meisje in onze taal, Meisje is Nonna. Het is mijn persoonlijk verhaal. Een verhaal over verbinding, tussen jou en mij, jou en die ander, tussen Tukkers en Molukkers. Ik, Nonna Timorason (1963) ben geboren en getogen in de Molukse wijk in Almelo en groeide op als zevende in een gezin van acht kinderen. Ik ben van de tweede Molukse generatie.

Waar komt Meisje vandaan?

Mijn vader Julianus Timorason was KNIL militair net zoals mijn opa Job Sipahelut, vader van mijn moeder, Christina Sipahelut, de eerste generatie. Ze zouden slechts een aantal maanden in Nederland zijn. De geschiedenis leert anders. Bijna tien jaar woonden mijn ouders in kamp Schattenberg (voormalig kamp Westerbork). Zes broers en zussen zijn hier geboren. Begin jaren 60 zijn mijn ouders verhuisd naar Almelo, nadat het kamp werd opgeheven. Mijn zusje Liesje en ik zijn in Almelo geboren.

“Samen eten is samen delen. Delen is een belangrijke waarde uit de Molukse cultuur. Als je deelt, is er ook altijd genoeg. Dat kan alleen vanuit je hart en vanuit liefde. Samen eten is intiem, het doet wat met mensen; het verbindt. Die verbondenheid creëren, dat is waar ik voor ga.” Ons verhaal, die van de Molukse gemeenschap in Nederland is een bijzonder, maar ook een pijnlijk verhaal. Ik ben blij dat ik bij Meisje dit ‘vergeten’ verhaal mag vertellen, opdat het nooit vergeten wordt.